Khamis, 27 Oktober 2011

nikah awal.....

Assalamualaikum....selamat malam....selamat berehat kepada semua yang mengenali...

Dalam menjalankan tugas selaku pelajar, memang tanggungjawab yang dituntut itu memang berat dan menguji kesabaran. Semoga Allah membantu perjalanan kita sebagai seorang khalifah dimuka bumi ini. dalam menjalankan tugas selaku pegawai kanan agama (praktikal) yang akan berakhir dalam 4 minggu lagi, memang dituntut supaya berwaspada dalam menjalankan sebarang tugasan.

kenapa sejak akhir-akhir ni, serta di sekeliling ana, banyak menyarankan ana supaya menikah awal. yelah, benda baik tak kan nak tangguhkan..tapi bagi ana, Hanya Allah yang tahu siapakah pendamping serta pemilik tulang rusuk kiri ana ini. Ana serahkan kepada Allah swt yang menentukan.

Ana banyak menjalankan kajian tentang nikah awal ini. Dan kenapa dikalangan mereka yang menikah awal adalah orang yang bergelar pelajar?? Sama-sama kita berkongsi.

da dikalangan mereka yang ana pernah tanya, kenapa mengambil keputusan untuk menikah awal sedangkan ada tanggungjawab sebagai seorang pelajar??, jawabnya, supaya hati serta jiwa ini menjadi tenang. Cuba kita bayangkan, berapa ramai orang yang berkahwin pada usia muda ini?? tentu tidak banyak, bukan.

Pelbagai persepsi negatif turut dilemparkan kepada orang yang bernikah awal. Contohnya seperti "ko ni gatal sangat ke sampai nak nikah dah, belajar la dulu". ada yang juga berkata begitu, "tak terlalu muda ke, kerja la dulu, cari duit, baru boleh kahwin.

Kenapa perkara ini boleh terjadi,ini kerana kurangnya ilmu tentang nikah kahwin atau dikenali sebagai munakahat. Cuba kita fikir, jika sahabat-sahabat ada yang terlibat dengan maksiat, ibu bapa mesti merasa malu kerana anaknya terlibat dengan maksiat. Dan sebelum anaknya terjebak dengan maksiat, anaknya mahu bernikah tetapi dibantah kerana berpendapat masih muda.

ingatlah, sebuah pernikahan merupakan ikatan yang suci dan merupakan sunnah yang begitu indah. teringat kata-kata seorang doktor perubatan dan merupakan penceramah pernah menceritakan pengalamannya bahawa sesiapa yang mahu berkahwin, walau bagaimanapun, Allah akan bantu orang itu... insya Allah.


sebelum berakhir...ingatlah,,jodoh, pertemuan semua itu, hanya Allah yang tahu...Tiada ulasan:

Catat Ulasan