Ahad, 30 Oktober 2011

kaya oh kaya.....

Assalamualaikum dan selamat malam semua.....kepada sahabat-sahabat yang dikenali atau tidak, semoga ukhwah islam dikalangan kita semakin kuat...Insya Allah..

Dari tadi ana terfikir tentang topik yang ana mahu bawakan dalam ruangan blog ini....kali ini ana nekad untuk membicarakan tajuk kaya oh kaya.

Apa yang dimaksudkan dengan kaya wahai sahabat-sahabat semua??(cam penceramah lak, hehehe). Apa yang ana kaya ni banyak duit. Mesti sahabat-sahabat semua beranggapan sedemikian. Yang sebenarnya, kaya ni merupakan perbuatan seseorang yang menyebabkan berlakunya pertambahan sesuatu. contohnya: seseorang membuka perniagaan, dan hasil keuntungan itu dilaburkan, dikumpul dan akhirnya menjadi kaya raya.

Kaya yang sebenarnya mempunyai banyak jenis. Contohnya kaya ilmu, kaya hati, kaya perangai dan sebagainya.

Sahabat-sahabat semua, kaya dari sudut ilmu itu adalah apabila seseorang itu mempelajari sesuatu ilmu, dan ilmu itu diamalkan untuk kegunaan orang ramai dan masyarakat setempat, insya Allah akan mendapat kekayaan yang banyak.

Kekayaan yang dimaksudkan diatas bukan kekayaan dalam bentuk wang ringgit...tetapi kekayaan yang dimaksudkan itu adalah pahala yang berlipat kali ganda. Apabila seseorang itu mengamalkan ilmu dan ilmu itu tersebar, dan diamalkan oleh orang lain juga, insya Allah, 'kekayaan' itu akan bertambah....

Ana tidak mahu untuk mencoretkan tentang perkara yang lain..hanya untuk dari sudut ilmu sahaja. Ana teringat dalam sebuah hadis yang berbunyi:

'Sampaikan walau 1 ayat'.

Jika kita merasakan diri kita ini ada ilmu, sampaikanlah ia walaupun 1 ayat seperti mana dalam hadis yang disebutkan sebentar tadi.

Dan ana tidak mahu berceloteh panjang kerana kehabisan idea untuk dihuraikan disini dan kita dapat berkongsi ilmu seperti mana dalam tajuk di atas....


Assalamualaikum....

2 ulasan:

  1. Thanks for the great reminder akhi :)
    In addition , to gain knowledge we have to read and to save in mind permanently we have to practice,and to initiate Qudwah Hasanah(Follow the good) teach others. These are all the mechanism of Kaya 'Ilmu :) ! Syukran again for the reminder !

    BalasPadam
  2. afwan ya ukhti..

    thanks a lot for remind me...i not have an idea for think about it....

    BalasPadam