Terdapat ralat dalam alat ini

Ahad, 25 September 2011

Halangan dalam bertaubat

Assalamualaikum....dan selamat malam kepada sahabat2ku yang amat ana hormati dan sayangi....Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana memanjangkan usia dari pagi sehinggalah sekarang dalam menuju cinta Allah swt. Insya Allah...Ibadat bukan sahaja tertumpu pada solat sahaja. Banyak jenis-jenis ibadat seperti berpuasa, bersedekah dan sebagainya.

Pada malam yang hening dan suam-suam kuku, ana cuba membawa sahabat-sahabat ana dalam satu tajuk yang dipanggil sebagai Halangan Dalam Bertaubat. Sebelum ana meneruskan tajuk ini, suka ana menyatakan maksud taubat itu sendiri.

Apa yang dimaksudkan dengan taubat itu sendiri?? Persoalan sering menerjah ruang fikiran kita sebagai manusia yang lemah. Kita sering mendengar orang berkata, " bila la nak taubat ni??..baiklah...taubat berasal dari perkataan arab iaitu taubah yang bermaksud kembali atau berbalik.

Maksud taubat adalah kembali pada pangkal jalan iaitu jalan yang diredhai Allah setelah bergelumang dengan dosa dan noda. Itulah taubat.

Berbalik pada tajuk tadi, apabila kita mahu melakukan kebaikan, pasti ada yang menghalang..contoh, apabila kita mengajak sahabat untuk menunaikan solat, mereka akan berkata " ko gi la dlu solat, aku xpe". atau " pasni aku solat la, nak siapkan keje dulu." atau paling ganas sekali "ko la solat dulu, ko kan ustaz". Kita berfikir sejenak, adakah solat tu hanya untuk orang yang bergelar ustaz sahaja....orang yang bukan ustaz tidak boleh solat ke??renung-renungkan bersama..

Kita sama-sama berfikir, apakah halangan2 yang terdapat pada seseorang yang hendak bertaubat.. Yang pertama sekali, berasa tidak yakin akan rahmat Allah swt Yang Maha Luas itu. Kenapa terjadi begini? Ini kerana apabila seseorang itu melakukan dosa tidak kira dosa itu dosa besar atau dosa kecil, mereka beranggapan bahawa Allah tidak menerima taubat kerana dosa-dosa tersebut. Tanggapan ini mesti dielakkan dengan menanamkan rasa yakin dalam diri bahawa Allah itu Maha Pengampun, dan setiap dosa yang dilakukan oleh mereka, pasti akan diampunkan oleh Allah swt.. Insya Allah. Seperti mana dalam al Qur'an surah al A'raf ayat 156 yang berbunyi " Dan rahmatku meliputi segala sesuatu"

Yang kedua adalah apabila meninggalkan tekad iaitu harap..dalam memohon taubat kepada Allah, mesti menanamkan harapan kepada Allah agar Allah mengampunkan segala dosa-dosa kita walaupun dosa itu setinggi gunung dan seluas lautan.

Ingatlah sahabat-sahabatku semua, kita semua tidak terlepas dari melakukan pelbagai kesilapan atau dosa. Dengan taubat inilah dapat menjadikan diri kita orang yang tenang dan menghayati segala keagungan dan kebesaran Allah swt. Dan juga kita disegerakan bertaubat kerana kita semua tidak mengetahui bila akan dipanggil menghadapNya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan